Hiljaisuuden viljely

Yksi hengellisen elämän vahvistamisen muoto on hiljaisuuden viljely. Moni ihminen rukoilee ja pohtii hengellisiä kysymyksiä. Jokainen voi lähestyä Jumalaa niillä tavoilla, jotka ovat itselle läheisiä. Joku tahtoo tulla jumalanpalvelukseen tai kokoontua seurakunnan ryhmässä, toinen tuntee pyhän läsnäolon luonnossa tai yksinäisyydessä.

Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Se voi olla Isä meidän-rukouksen rukoilemista, omia sanoja, hiljaista huokausta Jumalan puoleen tai Jumalan kuuntelua hiljaisuudessa. Rukous ei ole paikkaan eikä tapaan sidottua. Jumala kuulee rukouksemme ja näkee meidät, missä olemmekin.

Hengellisyys on kokonaisvaltainen asia. Se kumpuaa ihmisen kaipauksesta. Usko on rakastamista ja palvelemista, niissä kasvamista ja kilvoittelua, jottei epätoivo ja itsekkyys voittaisi meitä.

Kristillinen usko on matka, jolla tarvitaan ravintoa ja ohjausta. Jeesus sanoo: ”Seuraa minua”. ”Minä olen tie, totuus ja elämä”. ”Minä olen elämän leipä”.

Kirkko on matkalla oleva yhteisö. Olennaista kirkolle on hengellinen todellisuus. Kirkko elää rukouksessa. Se on osa Kristuksen ruumista, elävä, huokaileva ja kaipaava.  Kristillisen kirkon hengellisyys elää ja on elinvoimainen yhteisössä.Toisaalta hengellisyys on hyvin henkilökohtaista. Arjen hälinän keskellä hiljaisuuden merkitys korostuu. Siksi välillä on tarpeen pysähtyä, jotta jäisi aikaa myös elämän arvojen ja sisäisen elämän pohdinnalle. Silloin voi kuulla, mitä Jumalalla on sanottavaa.

"Kun sielu pääsee tietämään, että Jumala on täysin muuta kuin luotu, se pääsee myös ihmetykseen, ja siitä pidemmälle vietynä saapuu vaikenemiseen. Hiljaisuudessa Jumala uppoaa sieluun, jonka armo kastelee läpikotaisin." -Mestari Eckhart, mystikko (1260-1328).

Kajaanin seurakunta on järjestänyt hiljaisuuden retriittejä vuosien ajan. Hiljaisuuden retriiteistä ilmoitetaan Kajaanin seurakuntalehdessä ja nettisivuilla. Retriitit avaavat tilaa henkilökohtaiseen ja yhteisölliseen rukoushiljaisuuteen. Hiljaisuuden Ystävien retriitit eri puolilla Suomea löytyvät täältä.

Hengellinen matkakumppanuus on sitä, että matkakumppani ja ohjaaja kulkevat rinnakkain. Pyhiinvaellus liittää vuosituhantiseen vaeltavan Jumalan kansan yhteyteen.

Ohjeita meditatiiviseen eli keskittävään rukoukseen

Raamattumeditaatio ignatiaanisen perinteen mukaan

Viivy Jumalan läsnäolossa. Pyydä, että ajatuksesi ja koko olemuksesi saavat tässä hetkessä suuntautua Häneen. Kerro Hänelle, mitä kaipaat. Lue valitsemasi kohta evankeliumeista tai muualta Raamatusta useaan kertaan. Astu sisälle kertomuksen näyttämölle mielikuviesi ja aistiesi avulla. Jos mahdollista, keskustele tekstin henkilöiden kanssa, erityisesti Jeesuksen kanssa. Mitä Jumala tässä raamatun kohdassa puhuu? Mihin Hän sinua kutsuu? Mikä koskettaa sinua erityisesti? Päätä rukoushetki tietoisesti Isä meidän -rukoukseen ja siunaamalla itsesi kolmiyhteisen Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Kuvan tai ikonin kanssa rukoileminen

  •  Kerro Jumalalle, mitä tarvitset ja kaipaat. Pyydä Jumalan elävöitystä ja sitä, että kuva näyttäisi, mitä Jumala tahtoo sinun näkevän.
  •  Mitä tunnet katsoessasi kuvaa? Pidätkö siitä, vai etkö pidä? Voit kiinnittää huomiota väreihin, asetelmaan, tunnelmaan jne.
  • Tarkastele kuvaa huolellisesti. Jos siinä on ihmisiä, huomioi, miten he liittyvät toisiinsa. Mitä he tuntevat? Onko kuvassa merkityksellisiä symboleja  tai muita merkkejä?
  •  Vietä aikaa kuvan kanssa
  •  Mitä muuta kuva kertoo sinulle? Haastaako se sinua? Löydätkö uusia näkökulmia asioihin? Ehkä et pidä taiteilijan näkemyksestä tai tulkitset toisin.
  •  Voit haluta puhua Jumalalle kuvasta, tai jostakin kuvan herättämästä elämässäsi. Voit myös haluta kes-kustella jonkin kuvan hahmon kanssa.
  •  Lopeta tietoisesti, esimerkiksi Isä meidän -rukouksella.

Päivän katselu illalla ignatiaanisen perinteen mukaan

Ota illalla ennen nukkumaanmenoa itsellesi rauhallinen hetki ja hyvä asento ja käy päivääsi läpi muutaman minuutin ajan seuraamalla näitä ohjeita:

  •  Hiljenny ensin pieneksi hetkeksi
  •  Anna sitten päivän tapahtumien kulkea mielessäsi, kuin filminauhana.
  •  Mistä olet tässä päivässä kiitollinen? Kiitä siitä Jumalaa.
  •  Jäikö jokin asia vaivaamaan sinua? Kerro se Jumalalle.
  •  Missä tunnistit Jumalan läsnäolon?
  •  Mikä tunnekokemus vaikutti tänään vahvimmin? Jätä itsesi ja elämäsi kokonaan Jumalan käsiin.


    Lähteet: Kajaanin seurakunnan Aila Kemppainen ja Kuopion ev. lut. seurakunnat
Raamatun tutkintaa