Ristiäiset eli kastejuhla

Kasteessa ihminen otetaan seurakunnan jäseneksi ja Kristuksen yhteyteen. Se on ovi kristilliseen kirkkoon. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn (Matt. 28:18-20).

Kastetilaisuuden voi järjestää kotona tai seurakunnan tiloissa sekä joskus jumalanpalveluksen yhteydessä. Kastejuhlan järjestäjän tulee ottaa hyvissä ajoin yhteys kirkkoherranvirastoon ja sopia kasteen ajankohdasta ja paikasta. Kirkkoherranvirastosta, Linnankatu 12, p. (08) 6172 2200 voi tarvittaessa lainata kastemekon.

Tutustu seurakunnan tiloihin »

Kaste kotona

Jos kaste järjestetään kotona, sitä varten tarvitaan pöytä, jolle laitetaan valkoinen liina, kynttilä, kastemalja ja liina kuivaamista varten. Jos tilaa riittää, pöydälle voi laittaa Raamatun ja kukkia. Kastemaljaksi käy esimerkiksi tavallinen lasinen kulho, jossa kädenlämpöistä vettä.

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi konfirmoitua, ev.lut. kirkkoon kuuluvaa kummia. Heidän lisäksi kummina voi olla myös muuhun lapsikasteen hyväksyvään uskontokuntaan kuuluva henkilö.

Kastetoimituksen kulku

Kastetoimitus tapahtuu kastemaljan äärellä. Vesi kaadetaan kastemaljaan ennen toimituksen alkua tai juuri ennen kastekäskyä.

Lasten evankeliumin (Mark.10:13-16) edellä voi esimerkiksi isovanhempi, kummi tai joku sisaruksista lukea muita sopivia raamatunlukukappaleita. Lapsen siunaamiseen voivat osallistua vanhemmat, kummit ja kastetun sisarukset.

Kastetilaisuuden kulku löytyy uusimpien virsikirjojen lopusta. Yksityiskohdista sovitaan kastavan papin kanssa kastekeskustelussa. Kummeilla, isovanhemmilla ja muilla kastejuhlassa läsnä olevilla on mahdollisuus osallistua aktiivisesti toimitukseen, esimerkiksi avustamalla rukouksissa.

• Virsi
  • Alkusiunaus
  • Johdantosanat
  • (Psalmi)
  • Kysymykset tai kehotus
  • Ristinmerkki
  • Rukous lapsen puolesta
  • Raamatunluku (Mark.10:13-16, Lasten evankeliumi; lisäksi voidaan lukea muitakin kohtia)
  • Puhe
  • (Virsi tai muuta sopivaa musiikkia)
  • Kastekäsky (Matt. 28:18-20)
  • Uskontunnustus (seurakunta seisoo)
  • Kaste (kastamiseen liittyy lapsen siunaaminen kättenpäällepanemisella, seurakunta seisoo)
  • (Kastekynttilän sytytys; Lapsen syliin ottaminen)
  • (Virsi tai muuta sopivaa musiikkia)
  • Yhteinen esirukous
  • Isä meidän
  • Siunaus
  • Virsi

Lapsi saa kasteesta kastetodistuksen muistoksi. Samoin kummeille annetaan kummitodistukset kastetilaisuuden jälkeen. Kaste voidaan myös merkitä vihki- tai perheraamattuun. Kasteen jälkeisenä sunnuntaina lapsen nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa, mikäli siihen on annettu lupa, ja hänen puolestaan rukoillaan. Kastetun vanhemmat, sisarukset, kummit ja muu suku ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen.

Kuvaaja: Sanna Krook