Ristiäiset eli kastejuhla

Kasteessa ihminen otetaan seurakunnan jäseneksi ja Kristuksen yhteyteen. Se on ovi kristilliseen kirkkoon. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn (Matt. 28:18-20).

Kastetilaisuuden voi järjestää kotona tai seurakunnan tiloissa sekä joskus jumalanpalveluksen yhteydessä. Kastejuhlan järjestäjän tulee ottaa hyvissä ajoin yhteys seurakuntatoimistoon ja sopia kasteen ajankohdasta ja paikasta. Seurakuntatoimistosta, Linnankatu 12, p. (08) 61 721 voi tarvittaessa lainata kastemekon.

Tutustu seurakunnan tiloihin »

Kaste kotona 

Jos kaste järjestetään kotona, sitä varten tarvitaan pöytä, jolle laitetaan valkoinen liina, kynttilä, kastemalja ja liina kuivaamista varten. Jos tilaa riittää, pöydälle voi laittaa Raamatun ja kukkia. Kastemaljaksi käy esimerkiksi tavallinen lasinen kulho, jossa on kädenlämpöistä vettä. 

Kastettavalla tulee olla vähintään yksi konfirmoitu, ev.lut. kirkkoon kuuluva kummi. Heidän lisäksi kummina voi olla myös muuhun lapsikasteen hyväksyvään uskontokuntaan kuuluva henkilö.

Lapsi saa kasteesta kastetodistuksen muistoksi. Samoin kummeille annetaan kummitodistukset kastetilaisuuden jälkeen. Kaste voidaan myös merkitä vihki- tai perheraamattuun. Kasteen jälkeisenä sunnuntaina lapsen nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa esirukouksen yhteydessä ja nimi lisätään kastepuuhun, mikäli vanhemmat ovat antaneet siihen luvan. Kastetun vanhemmat, sisarukset, kummit ja muu suku ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen. Lapsen nimi voidaan ilmoittaa vanhempien luvalla Kotiseurakuntani-lehdessä ja seurakunnan nettisivuilla. 

Kuvaaja: Sanna Krook