Vuolijoen kirkon urkujen käyttöönottokonsertti

Vuolijoen kirkon uudet urut

Vuolijoen kirkko

Vuolijoen kirkon urkujen käyttöönottokonsertissa soivat juhlasävelet

Vuolijoen ainutlaatuinen ja kaunis kivikirkko on saanut hiljattain uudet urut, jotka siirrettiin sinne Lehtikankaan seurakuntakeskukselta. Vuolijoen kirkossa urkujen sävelet soivat nyt puhtaammin, tukevammin ja uusin sävyin. "Vuolijoen aiemmat ja samalla ensimmäiset urut olivat valmistuneet 1965. Ne oli rakennettu huonoista materiaaleista ja ilmalaatikoissa oli niin sanotut pölkkylisteet, jotka aiheuttivat urkuihin vireongelmia. Lehtikankaalta siirretyt urut on rakentanut Sotkamon urkurakentajat vuonna 2002, eli ne ovat uruiksi vielä nuorukaiset ja erittäin hyväkuntoiset. Suurimmat sointiin vaikuttavat erot ovat seuraavat: uusissa uruissa urkujen perusäänikerta eli Principal soi oktaavia matalampana kuin edellisissä. Tämä Principal-ääni on ikään kuin urkujen soinnin pohja ja perustus. Uruissa on myöskin kieliäänikerta, jollaista edellisissä ei ollut lainkaan. Tämä Krummhorn -äänikerta tuo sointiin uudenlaisen sävyn ja värin. Urkujen yleissointiin vaikuttaa merkittävästi myös se, että urkukaappi on rakennettu massiivipuusta, kun aikaisemmat urut oli rakennettu lastulevystä. Urut on myös siirron yhteydessä puhdistettu ja viritetty täysin sekä äänitetty uudelleen uuden tilan akustiikkaan sopivaksi. Olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen! Nämä urut pääsevät monin kerroin paremmin oikeuksiinsa täällä kauniissa kivikirkossa, kuin aikaisemmin pienessä tilassa Lehtikankaalla. Siirretyt urut sopivat myös ulkonäkönsä puolesta paremmin Vuolijoen kirkkoon kuin edelliset urut.", kehuu kanttori Olli Kinnunen. Vuolijoen edelliset urut on soveltuvilta osin kierrätetty. Ne jäävät osittain vielä elämään, sillä uruista löytyi hyväkuntoisia pillejä, joita voidaan hyödyntää Kajaanin pääkirkossa ensi vuonna tehtävässä urkujen laajennuksessa ja peruskorjauksessa.

Tule sinäkin kokemaan uusien urkujen sointi harmaakivikirkossa! Uusien urkujen kunniaksi Vuolijoen kirkossa järjestetään juhlakonsertti su 7.4. klo 18. Konsertissa urkuri Olli Kinnunen soittaa urkuja sekä kertoo urkuhankkeen taustoista ja kulusta. Konsertissa kuullaan monipuolisesti urkumusiikkia eri aikakausilta, säveltäjäniminä mm. Bach, Vivaldi ja Sibelius. Kinnunen soittaa myös omaa musiikkiaan sekä improvisoi tilaisuudessa. Tilaisuuteen voi tulla vapaasti koko perheellä, ohjelmamaksu on 10€ yhteisvastuun hyväksi.
  • Musiikki Musiikki