Hyppää sisältöön

Asetu ehdolle!

Kirkko tarvitsee monenlaisia päättäjiä. Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia. 

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka 

 • täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä eli 20.11.2022 
 • on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022 
 • antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta.  
 • Tule tekemään kirkosta oman näköisesi! 

Ehdokasasettelu on nyt auki 

Vuoden 2022 seurakuntavaalien ehdokasasettelu on nyt auki. Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022. Tälle sivulle on koottu tietoa ehdokkaaksi haluaville.

Miksi asettua ehdolle?

Asetu ehdolle sellaisena kuin olet. Kajaanin seurakunta tarvitsee päättäjikseen kaikenlaisia ihmisiä. Kannustamme juuri sinua asettumaan ehdolle ja ryhtymään ajamaan sinulle ja kajaanilaisille tärkeitä asioita. Luottamustoimijana pääset vaikuttamaan muun muassa kirkon tarjoamiin palveluihin lähiympäristössäsi ja seurakunnan strategiaan. 

Kuinka asetun ehdolle?

Seurakuntavaaleissa ehdolle voi asettua ehdokaslistan kautta. Vaaleja varten perustetut valitsijayhdistykset perustavat ehdokaslistan. Voit joko olla yhteydessä jo olemassa olevan ehdokaslistan yhteyshenkilöön tai perustaa oman valitsijayhdistyksen, jonka kautta asetut ehdolle.   

Kuinka valitsen oman ehdokaslistan?

Sinulle sopivan ehdokaslistan valitseminen on tärkeää, sillä tullessasi valituksi kirkkoneuvostoon tai kirkkovaltuustoon, muodostat muiden samalta ehdokaslistalta valituksi tulleiden luottamushenkilöiden kanssa yhteisen valtuustoryhmän. 

Tutustu ehdokaslistoihin ja ole rohkeasti yhteydessä ehdokaslistojen yhteyshenkilöihin lisätietojen saamiseksi. Ennen oman ehdokaslistan valitsemista pohdi, mitkä teemat ovat sinulle tärkeitä ja mitä asioita haluat luottamushenkilönä ajaa. Voit myös tutustua edellisen vaalikauden pöytäkirjoihin ja esityslistoihin.

Voit myös perustaa uuden valitsijayhdistyksen ja ehdokaslistan. Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan kymmenen äänioikeutettua seurakunnan jäsentä.

Kuinka perustan oman valitsijayhdistyksen?

 1. Tulosta perustamisasiakirjat
  Asiakirjat saat kirkkoherranvirastosta. Voit myös tulostaa asiakirjat itse. Linkki avautuu uudessa välilehdessä
   
 2. Tutustu yksityiskohtiin  
  Valitsijayhdistys voi nimetä ehdokaslistassaan enintään seurakuntaneuvostoon valittavien jäsenten kaksinkertaisen määrän ehdokkaita. Yhteiseen kirkkovaltuustoon ehdotettuja voidaan kuitenkin nimetä kolme kertaa niin monta kuin seurakunnasta on valittava. Sama ehdokas voi olla vain yhden valitsijayhdistyksen ehdokaslistalla. 
   
 3. Valitse asiamies  
  Nimeä joku perustamisasiakirjan allekirjoittajista yhdistyksen asiamieheksi ja joku toinen hänen varamiehekseen. He eivät saa olla valitsijayhdistyksen ehdokkaita eivätkä seurakunnan vaalilautakunnan jäseniä. Muut valitsijayhdistyksen perustajat ja allekirjoittajat saavat itse olla ehdokkaita. Asiamiehen tulee olla 18 vuotta täyttänyt.  
   
 4. Määritä teema ja anna listallesi nimi  
  Valitsijayhdistyksen nimen tarkoitus on kertoa äänestäjille, mikä yhteisö on ryhmän taustalla tai mitkä ovat sen tavoitteet.  
   
 5. Toimita asiakirjat ajoissa  
  Perustamisasiakirja, asiamiehen vakuutus ja jokaisen ehdokkaan allekirjoittama kirjallinen suostumus on toimitettava kirkkoherranvirastoon viimeistään 15.9.2022 klo 16. 

Vaalikone

Ennen vaaleja verkossa julkaistaan vaalikone, joka auttaa äänestäjiä valitsemaan itselleen sopivan ehdokkaan. Vaaleissa ehdolla olevat pääsevät vastaamaan vaalikoneen kysymyksiin ennen vaalikoneen julkaisua. Vaalikone on ehdokkaiden täytettävänä 27.9.–6.10.  Vaalikoneeseen vastaaminen on tärkeä kanava äänestäjien tavoittamiseksi. 

Kampanjamateriaalit ehdokkaalle 

Ehdolle asettuvat voivat hyödyntää seurakuntavaalien kampanjamateriaaleja vaalityössään. Tarjolle on tulossa esimerkiksi sosiaaliseen mediaan soveltuvia ehdokaskortin pohjia, joihin voit muokata itse omat tietosi. Materiaali on saatavilla mediapankista.

Ehdokkaan tietosuojaseloste

Tutustu tietosuojaselosteeseen (Linkki avautuu uudessa välilehdessäpdf)

uskottu, toivottu, rakastettu

Kampanjamateriaalit ehdokkaille